Per a participar a l’activitat social i de govern del municipi existeixen 3 vies:
1.- Els Consells Municipals. Són òrgans de participació que tenen com objectiu incidir en la gestió municipal, és a dir, la seva principal funció es debatre, informar i valorar iniciatives municipals relatives al sector que afecti al Consell i també proposar a l’Ajuntament iniciatives pròpies. Aquests consells tenen com a principals competències el tractament de qüestions generals, com puguin ser de medi ambient, urbanisme, pressupostos,…
2.- Les Taules de Participació. Són espais consultius que contribueixen a la bona gestió de la ciutat i enriqueixen el sistema de govern democràtic. Tant als Consells Municipals com a les Taules de Participació poden formar part: les persones que representin a una entitat o empresa, els ciutadans i ciutadanes a títol individual, els membres de l’equip de govern i els representants dels diferents grups polítics municipals.
3.- Els pressuposts participatius. Són una eina que permet millorar el municipi i el seu entorn a partir de les propostes d’inversió que fan els seus ciutadans i ciutadanes i les seves entitats. Per a això, l’Ajuntament destina anualment 200.000€ del seu pressupost a les propostes que surtin de la ciutadania i associacions que siguin de caràcter municipal, és a dir, que beneficiïn el benestar de tota la ciutadania, podent participar totes les persones empadronades a Marratxí majors de 16 anys en qualsevol moment del procés ja sigui en sessions informatives, assemblees populars, etc, fent o elegint propostes.