Participació Ciutadana
Organs de Participació Ciutadana
En 2018, es va aprovar el Reglament de Participació Ciutadana. Aquest reglament és de caràcter orgànic i s’estructura en 5 grans capítols dedicats a establir l’àmbit i la finalitat de la participació ciutadana, els drets de la ciutadania en referència a la participació ciutadana, la regulació de les entitats ciutadanes de Marratxí i les mesures de foment de l’associacionisme. També s’encarrega de delimitar els òrgans de participació i les diferents formes de mecanismes de promoció i desenvolupament de la participació ciutadana.
En aquest enllaç trobaras el PDF amb el reglament de participació ciutadana de Marrtaxí.
Per a participar a l’activitat social i de govern del municipi existeixen 3 vies:
1.- Els Consells Municipals. Són òrgans de participació que tenen com objectiu incidir en la gestió municipal, és a dir, la seva principal funció es debatre, informar i valorar iniciatives municipals relatives al sector que afecti al Consell i també proposar a l’Ajuntament iniciatives pròpies. Aquests consells tenen com a principals competències el tractament de qüestions generals, com puguin ser de medi ambient, urbanisme, pressupostos,…
2.- Les Taules de Participació. Són espais consultius que contribueixen a la bona gestió de la ciutat i enriqueixen el sistema de govern democràtic. Tant als Consells Municipals com a les Taules de Participació poden formar part: les persones que representin a una entitat o empresa, els ciutadans i ciutadanes a títol individual, els membres de l’equip de govern i els representants dels diferents grups polítics municipals.
3.- Els pressuposts participatius. Són una eina que permet millorar el municipi i el seu entorn a partir de les propostes d’inversió que fan els seus ciutadans i ciutadanes i les seves entitats. Per a això, l’Ajuntament destina anualment 200.000€ del seu pressupost a les propostes que surtin de la ciutadania i associacions que siguin de caràcter municipal, és a dir, que beneficiïn el benestar de tota la ciutadania, podent participar totes les persones empadronades a Marratxí majors de 16 anys en qualsevol moment del procés ja sigui en sessions informatives, assemblees populars, etc, fent o elegint propostes.
Associacions i Entitats Socials
Participació Ciutadana de Joves
Existeixen dos projectes:
1.- Construïm democràcia. És un projecte orientat als alumnes d’Educació Secundària Obligatòria perquè coneguin d’una banda els drets que els emparen i per l’altra aprenguin a reflexionar, conèixer, opinar i a decidir sobre qualsevol aspecte del seu entorn més immediat. És a dir, facilitar-los les eines necessàries perquè passin a ser actors socials autònoms i responsables de la presa de decisions per desenvolupar projectes socials que canvien la seva realitat municipal i treballar perquè en un futur siguin els agents socials constructors d’un municipi més saludable, més educatiu, més sostenible i més social.
Els objectius principals d’aquest projecte són:
- Descobrir que la diversitat (en tots els seus aspectes) enriqueix i que no ha de ser un obstacle per a la convivència.
- Assumir els mecanismes fonamentals de funcionament de les societats democràtiques i valorar el paper de l’Administració pública, garantint els serveis públics i l’obligació dels ciutadans de contribuir a mantenir-los i complir les seves obligacions cíviques.
- Conèixer, comprendre i respectar les diferents cultures i les diferències entre persones, la igualtat de drets i oportunitats d’homes i dones i la no-discriminació de persones amb discapacitat.
2.- Aprenem a participar. És un projecte pedagògic per a educar en valors democràtics, participatius i crítics als infants de segon cicle de primària, creant espais de diàleg on es sentin escoltats i tinguts en compte en el desenvolupament de polítiques públiques. El projecte pretén ser un treball transversal entre les àrees involucrades (Educació, Medi Ambient, Drets Civils, Urbanisme, Participació, Joventut, Acció Social, entre d’altres), amb la col·laboració dels centres escolars, les associacions i la societat civil.
Els principals objectius d’aquest projecte són:
- Mostrar als infants del municipi el funcionament i el paper que juga l’Ajuntament en les seves vides.
- Potenciar la participació escolar a la gestió municipal tenint en compte les seves aportacions al respecte.
- Promoure i enfortir el sentiment de pertinença al Municipi.
- Engegar actuacions que enforteixin la participació dels infants i donin continuïtat.
La participació i representació dels joves a Marratxí es materialitza mitjançant el Consell Municipal Infantil i el Consell Municipal de l’Adolescència de Marratxí, que són uns òrgans estables de participació, de caràcter consultiu, que tenen com a finalitat promoure la participació d’aquests col·lectius en el municipi. Són dos espais amb voluntat:
- Educatiu-pedagògica, a través de la qual els infants i adolescents coneixen què és la participació, per a què serveix, com participar, els tipus de participació, com funciona l’Ajuntament,…
- De treball, que vagi més enllà de la reflexió o el debat i que generi propostes concretes per a millorar la ciutat.
- Participativa, que funcioni a través d’una metodologia participativa per a fomentar en els infants i adolescents l’hàbit de la participació.
Les seves funcions concretes són:
- Treballar en projectes conjunts encarregats des de la Corporació, o bé sorgits en el si del Consell prèvia validació per part de la Corporació.
- Reflexionar col·lectivament i debatre sobre el projecte o projectes encarregats des de la Corporació. Manifestar i expressar les nostres idees, opinions i inquietuds a iniciativa pròpia o en consulta de l’Ajuntament en relació amb els assumptes de la Ciutat.
- Col·laborar en l’elaboració de programes i projectes relatius als àmbits d’actuació que li són propis.
- Donar a conèixer els drets i els deures que corresponen a aquests infants i joves dins la seva comunitat.
- Actuar com a canal de comunicació entre els infants i joves que representen i les autoritats municipals.
Una associació juvenil és una agrupació de persones joves que s’uneixen de manera voluntària, lliure i solidària per aconseguir, sense ànim de lucre, una finalitat comuna d’interès general o particular, i per fer-ho es comprometen a posar en comú els seus coneixements, activitats o recursos econòmics, amb caràcter temporal o indefinit.
Consulta tota la información per crear-ne una al següent enllaç.